HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Boyz 'n the Hood (1991)

2015.07.22. 00:07 G_Norton

Erre a filmre még évekkel ezelőtt figyeltem fel teljesen véletlenül, az El Mariachi trailere kapcsán. Abban a stúdió büszkén elevenítette fel, hogy a 7000 dollárból leforgatott, Cannes-ban vastapsot kapott El Mariachi rendezője a 23 éves, formabontó Robert Rodriguez előtt pontosan egy évvel jelent meg a Boyz 'n the Hood, amit az akkor szintén 23 éves, formabontó John Singleton rendezett - és 2 Oscarra is jelölték a filmet (az El Mariachi egyet sem). Jó ideig nem akartam megnézni, mert is "csak" egy gettófilmnek tűnt, végül egyáltalán nem bántam meg, hogy leültem elé. Sőt.

boyznthehood01.jpg

A film néhány, Los Angeles déli felében, a fekete gettóban élő fiatal életét követi nyomon, a gyerekkoruktól kezdve az érettségiig. Hősünk, Tre Styles (Cuba Gooding Jr.) életében komoly változás áll be, amikor egy iskolai balhé miatt az apjával (Laurence Fishburne) lesz kénytelen élni, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért, majd ahogy mindenki más is, próbál túlélni a gettóban, kikerülni onnan, nap mint nap.

1991-re bőven aktuálissá vált a los angelesi fekete gettóról filmet forgatni. Alig egy évvel később tört ki a 6 napig tartó felkelés Rodney King megverése miatt, érezhetően óriásivá vált a feszültség, mindennapossá a gyilkosság, rablás, rendőri túlkapás (pontosabban itt is). A rendező, John Singleton maga is a gettóban élt, innen sikerült kitörnie, és mindenképp szeretett volna egy filmet készíteni a gyerekkori élményeiből, sőt, ő maga is akarta rendezni (nem is merte volna egy nem los angelesi rendezőre bízni az egészet). A korábbi filmektől, vagy a blaxploitation műfajtól eltekintve azonban a filmben előkerülő konfliktusokat nem azzal magyarázta, hogy a fehérek alapvetően gonoszak a feketékkel szemben - fehér színészből is mindössze kettő van az egész filmben, alig néhány másodpercre tűnnek csak fel (itt lehet George Lucast elküldeni a picsába, aki pár éve azt állította, hogy a rém rossz háborús filmje azért bukott meg, mert csak feketék szerepeltek benne).

boyznthehood02.jpg

De ha nem valami külső ok a hibás, akkor mi lehet az? Egyszerű a válasz: a kilátás nélkül tengődő, gyűlölködő, gyilkos, fojtogató közeg. Az a közeg, ahol az emberélet semmit sem ér, egyetlen rossz embernek címzett tekintet elég ahhoz, hogy pár nappal később drive by-jal végezzenek vele a nyílt utcán. Az a közeg, ami még annyit sem képes megtenni, hogy egy több napja a napon aszalódó holttesttel kezdjenek valamit, és ne a gyerekek bámulják egykedvűen.

boyznthehood03.jpg

Végig fojtogató a film, amit csak Furious Styles, Tre apjának jelenetei enyhítenek, amikor a jóra próbálja nevelni a fiát. Singleton azért könyörtelenül meglépte azt a film során, hogy több vidámabbnak szánt jelenet közben fegyverropogást, vagy helikopterzúgást lehet hallani a háttérben...

A színészekre semmi panasz sem lehet. Cuba Gooding Jr., Laurence Fishburne kiválóak, Ice Cube Doughboyára meg kénytelen vagyok rátenni a zseniális jelzőt, hiába tudom, hogy a rapper végig saját magát játszotta (+ óriási pirospont a filmvégi monológja miatt). Angela Bassett Tre anyjának szerepében rendkívül kevés ideig van képernyőn, de ő is nagyon jó. Egyikük sem papírmasé-figura, Singleton érezhetően a gyerekkori ismerőseiről mintázta őket, még a rasszista, gyűlölettel teli fekete rendőrt is. A film egyik legerősebb pontja a dialógusok: hamisítatlan los angelesi fekete szleng, erősen ajánlott az eredeti hanggal nézni a filmet (a felirat persze elengedhetetlen hozzá).

A vége még akkor is szívszorító tud lenni, ha tudjuk, hogy a tragédia elkerülhetetlen dramaturgiája a filmnek. Ice Cube-bal nagyon egyet lehet érteni: "I started thinking, man. Either they don't know, don't show, or don't care about what's going on in the 'hood. They had all this foreign shit."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr267645750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.