HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Interstellar (2014)

2015.01.17. 00:40 G_Norton

November óta akarok írni a filmről, de nehéz, nagyon nehéz. Nem könnyű erről pátosz, csöpögés, ajnározás nélkül írni, pedig végre egy olyan sci-firől van szó, aminek egyrészt minden fikázás ellenére rendben van a tudományos háttere, van benne egy adag fikció is, és nagyon fontos dologról szól: hogy az ember felfedező, viselkedjék hát felfedezőként.

interstellar1.jpg

Kb 200 évvel később indítunk, a Földnek lőttek. Szép lassan elsivatagosodik, rendszeresek a porviharok, egyre-másra tűnnek el a különböző növény-, és (feltehetőleg) az állatfajok is. Gyakorlatilag mindenki átváltott a földművelésre, hogy kibekkeljék ezt az időszakot, nincsenek hadseregek a bolygón, nem létezik űrkutatás, mert ezek túl sok pénzbe kerülnek. Mindenki csak túlélni akar a porban.

Hősünk Cooper (Matthew McConaghey) egy NASA expilóta - szintén kukoricatermesztésből él meg -, aki egy furcsa, a lánya szobájában lakozó "szellemnek" köszönhetően elhajt egy koordinátához, ahol a NASA rejtőzik a föld alatt, és egy új expedíciót indítanak: keresni egy új bolygót az emberiségnek. Cooper pilótaként csatlakozik a csapathoz, a családját ott hagyva, ki tudja, mennyi időre.

interstellar2.jpg

A rendezőtől, Christopher Nolantől mást nem lehetett várni, minthogy a felvezetést bő egy órában oldja meg, igazából a Batman Begins után nem lepődtem meg (ott is kb egy óra után jelenik meg a köpenyes igazságosztó), azonban itt a földi élet annyira nyomasztó az állandó porviharokkal, létbizonytalansággal (nem tudni, hogy mitől pusztulnak ki a növényfajok, így bármikor elhullhat mondjuk épp a kukorica), az iskolában oktatott földművességgel, hogy ezek után felüdülésnek hinné a néző az utazást a féreglyukig, és a meglátogatandó bolygókig, ehelyett csalódunk.

interstellar3.jpg

Már nem a filmben, de az űrutazást egyáltalán nem starwarsi-nak kell érteni: nincs hipertér-ugrás, vagy tömegrelé, eleve a Jupiterig eljutni 2 évbe tellik, utána ki tudja, mennyi ideig tart a többi bolygó felkutatása - és csak ezután érzékeljük a látványt. Egyszerre gyönyörű, és törpül el az ember, és hiába Cooper nem tökegyedül megy, a magány rátelepszik a filmre. De nincs mese, menni kell tovább, a film közepi csavar ellenére, ami érzelmileg durván megtapossa az embert, egyben McConaghey egyik legnagyobb alakítása, mégsem jelölték Oscarra...

interstellar4.jpg

A filmek egyéb fordulatai, dramaturgiája annyira nem vágott a földhöz, mert azok egyébként korábbi scifi-művekben olvashatók (pl Anne Hathaway kismonológja a szeretetről, mint univerzális valamiről az majdnem egy az egyben lett átvéve az Endymionból, vagy az emberiség kijutása a világűrbe vs. az elbukás, ami már a Sztrugackij-fivéreknél is megjelent az '50-es évek végén, és még rengeteg más utalás, pl a klasszikus 2001: Űrodüsszeiára), mégsem elhanyagolható tény, hogy ezeket Nolannek sikerült többnyire érthető módon beemelni egy abszolút mainstream scifibe - sőt, Nolan úgy fogalmazott, hogy a mai családi filmek fogalmát akarta lecserélni a 20-30 évvel ezelőttire, amikor azt még az E. T., illetve a Harmadik típusú találkozások jelentette. Ezt emelték ki a film egyik hibájának (bár attól függ, honnan nézzük), hogy néha túl szájbarágós, pl ahogy elmagyarázza, hogy a fekete lyuk miért inkább "fekete gömb", itt érezhető Kip Thorne asztrofizikus hatása a végső filmre.

interstellar5.jpg

A zenéjét Hans Zimmer szerezte, ami egyszerűen zseniális, mint mindig. Teljesen belesimul a filmbe, a háttérbe, nem tolakszik az előtérbe, sokszor használ orgonát, szóval mindenképp járni fog érte az Oscar, szerintem ezt az egyet fogja megnyerni a film. Legalábbis megérdemelné, ritkán van az érzés, amikor a gerinceden szalad végig a zene, annyira jó.

Azért is érzem fontosnak a filmet - azon kívül, hogy visszahozza egy más értelmezését a családi filmnek -, mert nemrég indultak el a polgári űrrepülés úttörői, és a film megjelenésekor sajnos két súlyos balesetet is szenvedett el a project, aminek hatásár felmerült néhány emberben, hogy le kell lőni az egészet, az állami űrprogramok hosszú ideje stagnálnak (kivéve most a NASA, a hosszú távú tervek közt szerepel a Marsra jutás), így fontos szerepet kapnak az olyan zsenik, mint Elon Musk, aki arra áldoz dollármilliókat, hogy a Marson kolóniákat hozhassanak létre, és erre bátorít Buzz Aldrin is.

Szóval a Csillagok között egy remek film, és sajnos csak egy halovány másolat ez az értékelés, mint amilyet szándékoznék a filmről írni, de van, amit nem tudok csak szavakkal leírni. Na jó, még csak annyit, hogy ettől a filmtől sokak érezhetnek úgy, hogy a legjobb lenne most azonnal nekivágni a világűrnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr447080777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.