HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

2014.05.15. 22:05 G_Norton

Azért kicsit fura, hogy mennyit tanultam töriből, és annak a felét tulajdonképpen dobhatom ki a kukába, amióta egyetemen vagyok.

Főleg a magyar törivel kapcsolatban. Jó, ofőm rengetegszer elmondta már, hogy legfőképp az érettségire kell készülni a tanmenet alapján, és az érettségi igen beszűkíti a lehetőségeket, de az tényleg elképesztő, hogy az 1301-1526 közti időszakot úgy ahogy van, hibásan tanultuk. Nem egyszerűen féligazságokról van szó, vagy aprócska félreértelmezésekről, hanem olyan konkrét marhaságokról, mint pl I. Károly itáliai mintára történő újításai, miközben tizenévesen otthagyta a hazáját, így valóban nem sok ragadhatott rá. Az meg tényleg fura, hogy a korábban is zászlók alatt gyűjtött sereget hirtelen banderiálisnak nevezzük, és rámondjuk, hogy ez is Itáliából jött reform.

A sokat taglalt Zsigmond uralma korábban is ambivalens volt a számomra, egyrészt ugye végvárrendszer, kölcsönök stb, ugyanakkor meg a gyűrűs gyerekek (állítólag Zsigmond fattyai), a kifejezetten tehetségtelen katonai műveletei, a huszita felkelés kérdésének több éves megoldatlansága (habár teszem hozzá, egész Közép-Európa sara volt az). Kiderülhetett az is, hogy Hunyadi egyáltalán nem volt az a fényes páncélú lovag (jó, sejthettük eddig is, hiszen akinek az apja királyi vitéz, saját maga örökös gróf és gubernátor, a fia pedig király, az valami nagyon csúnya törtetés a hatalom felé).

Ulászló uralma sem volt állandóan "Dobzse", legalábbis az országgyűlési források az uralkodása elejéről másról szólnak. A Jagelló-korban a legfurább elem nekem mindenképp az, hogy nagy dérrel-dúrral megszavaznak törvényeket, amiket azonban senki sem tart be vagy 50-60 évig legalább, és ez vonatkozik pl a jobbágyok jogait szűkítő törvényekre is.

Apropó jobbágyok, Dózsa György: még nekünk is az volt tanítva az érettségi miatt, hogy biza' a parasztok az elnyomás miatt keltek fel, méghozzá a mélynyomorban élők. Valójában a gazdagabb parasztok, akik képesek voltak felfegyverezni magukat - akkor nem volt államilag támogatott harci fegyverzet a török ellen. Na ez a nemeseknek nem tetszett, mivel az ő munkaerejük ment el harcolni, és ma van pontosan 500 éve, hogy Ulászló király a toborzást megszünteti, ezek után megkezdődött az erőszakos visszatartás.

A legfőbb ok amúgy lelkiismereti ok volt: 1514-ben már napirenden van a lelki üdvösség kérdése, VI. Sándor pápa uralmán már túl vagyunk, és alig pár évre vagyunk Luther, és Loyolai Szent Ignác fellépésétől. Nyilván én is ideges lennék a földesúrra, ha pusztán a maga terménye miatt erőszakkal megpróbálna otthon marasztalni, miközben az Istenért, a hazáért, és a családért megyek harcolni a török ellen. Naná, hogy kitörtek a fegyveres harcok.

A büdös parasztok ráadásul még jól is harcoltak, ez pedig a hirtelen feltűnő Székely György műve (a Dózsa nevet később ragasztották rá), az egyébként erdélyi kisnemes, Nándorfehérvár végvárának vitéze, ki kemény, és szigorú ember volt. Sőt, olyan jól harcoltak, hogy a nemesi hadakat sikerült megverni, várakat foglaltak el, szóval a lenézett, büdöslábúnak titulált parasztok igencsak kitettek magukért.

Aztán amikor a felkelést leverte Szapolyai, az erdélyi vajda csapatai (az is tévhit, hogy neki Zápolya volt a neve, valószínűleg egy elírás végterméke), Székelyre pedig hármas büntetést róttak. Egyrészt egy tüzes vaskoronával megkoronázták - ez az árulók büntetése (erre mondta Rácz, hogy abszolúte EU-kompatibilisnek számított). A második, az élve felfalatás - az áruló végváriak büntetése, akik elárulják társaikat, mondanám, nem is nagyon tudunk sok ilyen esetről, biztos volt visszatartó ereje ennek is. A harmadik - a lefejezés volt a végső, a halálbüntetés.

Érdekes lesz majd azt nézni, hogy politikusaink hogyan próbálják majd meg a maguk ideológiája szerint alakítani az ő tetteit (már nagyon várom, hogy ismét bevessék a rezsicsökkentés-kártyát, már az áprilisi törvényekre értelmezése is elég vicces volt), márpedig erről egy minimális megemlékezés szerintem lesz, nem fognak egy ilyen ziccert kihagyni.

Ééés jövő héttől vizsgaidőszak, imádni fogom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr566172090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.