HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

We are the goon squad and we're coming to town

2014.03.19. 23:00 G_Norton

Nu, napok.

Sikerült a hétvégén megcsinálni a Sallustius-handoutot, 3 és fél oldalas volt még úgy is, hogy pár érthetetlen részt kidobtam, 11-es betûméretet alkalmaztam, sorkizárt szöveg, kihúzott margók (már ameddig lehetséges). Van, amit képtelenség összefoglalni egy-két oldalban, sorry. Vasárnap volt ugye a nagy meccs, a manchesterieket sikerült eltángálni 3-0-ra, öröm és bódottá', errõl is kell majd írni, volt egy-két érdekes fordulat az elmúlt évek során Brendan Rodgers alatt. Az Ausztrál Nagydíjról simán lemaradtam, képtelen lettem volna 7-kor felkelni hozzá, evvan, nem szívesen néztem volna amúgy sem az 5 motorhibás kiesést.

Hétfõn újabb angoldoga, és talán, TALÁN most meglesz egy kettes. Egyszerûen hihetetlen, milyen rém egyszerû feladatokból áll, és mennyire nehéz tud lenni. De azért megyeget, mégsem egy latin ez. Forgó jövõ héten nem lesz, pont idõben jutott az eszébe, óra után 2 perccel, amikor még sokan nem tudtak elrohanni kajálni. Jó kis óra volt, érdekes dolog a Szent Római Birodalom - hadd ne kelljen németül leírnom a nevét -, és ahogy elnézem, ezt az EUIII-ban sikerült jól érzékeltetni: dirib-darabra szétesett német és északolasz miniállamok sokasága, amik azonban általában külsõ (értsd: nem birodalmi) nyomásra összetartanak. Azért durva, hogy sikerült kapásból hatot felsorolnom a 7 választófejedelembõl, mire nem jó a Paradox játéka?

Kedd: referátum Mohaynál. Elõtte majdnem volt gebasz, 2 nyomtató is jelezte, hogy nincs elég papír 3x15+12 papírlap nyomtatásához, nanemár. Végül a harmadik engedett, de annak meg a kód nem volt jó: 23 oldal volt még rajta, és úgy látszik, hogy a télen kijavították a kiskaput, ami miatt 40 oldalnyi sokszorosítást mindössze 4-nek érzékelt a program. Így végül 1000 forintot még ráköltve kellett kinyomtatni ezt a rengeteg izét, majd összekapcsozni õket, végül átolvasni. A dogára már nem készültem sajnos, de majd legközelebb, amúgy is a referátum súlyozottan számít.

Ami egész jól sikerült: Sallustius Catilina összeesküvése, és Cato Censorius összehasonlítása - sajnos ez utóbbi suta elnevezés, de mivel rövid idõn belül 2 fontos Marcus Porcius Cato is élt (ráadásul az ifjabbnak a dédapjáról van szó), valahogy meg kellett õket különböztetni, az öregebbet mindenki csak censorozta. Rendesen megizzadtam a dologgal, hosszú is volt, itt-ott kusza is sajnos (nem pontos fordítás, illetve érthetetlen gondolatmenet az eredeti szerzõtõl), de azért egész jó lett. Nekem mindig érdekes volt a párhuzamokat észrevenni, pl azt, hogy Sallustius többször is írja: nem hagyták õt mûködni a politikában, ezért lett történetíró - a valóságban bujtogatásért kizárták, ami miatt elcsúszott az õ politikai karrierje, és valószínûleg eléggé a szívére vette a dolgot, hogy aztán még az se érdekelje túlzottan, hogy Africa Nova provincia propraetora lett. És az még durvább, ami nagyon erõsen látszik, hogy mennyire Caesar-párti volt.

Végül sikerült tehát érthetõen elõadni, kérdéseket úgy-ahogy megválaszolni (és még az a kisköcsög sem pofázott bele), el is ment vele az óra, nyomás haza. Ma volt megint egy magyar töri 1700-1849, ami picit felhúzott, finoman szólva sem értek egyet az általa felvázolt szocializmus-konzervativizmus-liberalizmus táblázattal, errõl majd talán késõbb, önállóan (végülis a múltkori koponyás sztorijánál rosszabb nem nagyon jöhet). Volt még egy végigszenvedhetetlen bibliaismeret is, aztán nyomás haza.

A legjobb lenne nem végigcsinálni a vizsgákat, hanem valahogy megúszni. És most már a második rezsicsökkentõs levelet kapom.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr935905691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eLlipszilon 2014.03.23. 17:20:30

Írd le németül.

G_Norton 2014.03.23. 17:55:41

Heiliges Römisches Reich, az itáliai területek elvesztése után Heiliges Römisches Reich deutscher Nation (azaz A Német Nemzet Szent Római Birodalma), latinul Sacrum Romanum Imperium, ízlelgesd csak.:D

levoda 2014.04.02. 16:38:36

te egy kibaszott unalmas ember lehetsz. Tudsz a törin kívül másról is beszélni? go diktatúra, mehet a törlés

Dzsabba 2014.04.03. 10:09:25

Jó gyerek ez te, ne basztasd! ;) Csak még fiatal és iskolába jár. Most van a felismerés, és megismerés szakaszában. Kell a saját tapasztalat, az információk és annak értelmezése. Lehet, nem jól teszi... de én értékelem, hogy lehet vele erről (is...) beszélni. Értelmes, jó csóka na.... szép napot neked. :)

G_Norton 2014.04.03. 17:54:14

Levoda: rendkívül szimpatikusan fortyogsz, csak így tovább! Dzsabba: köszönöm, bár mintha az úr problémája az lenne, hogy csak egy dologról tudok beszélni, és nem az, hogy a bejövő inputot hogy értelmezem. Hát tessék, az egyetem sok időt elvesz, sajnos a Káli dalával alig haladok, filmnézésről nem is beszélve.