HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

This time tomorrow I'll know what to do

2014.03.01. 21:04 G_Norton

Tanulni, ja.

Szóval, wtf happened az elmúlt idõkben? Kibékültünk, felkészülök, futok, röviden összefoglalva. A helyzet az, hogy az ukrán helyzet jobban le tud foglalni, mint néhány óra, és kissé furcsa, hogy még az egyetemen sem téma nagyon a dolog, pedig mégis az egyik szomszédunkról van szó, ahol már háború van, mert Putyin délutáni javaslatát elfogadta a parlament, miszerint hogy bevethesse az orosz hadsereget "a krími oroszok védelmében", és igen, pont úgy hangzik, mintha a Szovjetunió kormányzó pártjának fõtitkára mondta volna.

Apropó, egyetem: van egypár óra, ami egyre jobb és jobb, és még Tusor egyháztörije is elviselhetõ, 15-20 perceket rendszeresen késik, cserébe viszont sokat kiabál feleslegesen. Forgónak és Farkasnak megint volt pár jó dumája, elõször is a hétfõi egyetemes töri 1500-1700:

- A képen igen megnyerõ arcú fiatalember Brandenburgi Albert...

 


 

- Luther rájött a pénzügyi csalásra Brandeburgi Albert búcsúcéduláival kapcsolatban, erre a szerencsétlen ezt megírta neki, és a pápának is, azt feltételezve, hogy esetleg Albertet a saját emberei becsapták. Hát nem, nem csapták be.

- (Farkas meséli a vörös csodakutya történetét, aki képes volt pl az érméket császárok szerint szétválogatni, majd hirtelen németre váltva) Guter hund, guter hund!

Rácz sem aprózta el a vegyesházi királyoknál:

- A réx az uralkodó, a Rex a kutya.

- (végre sikerül elõszedni a füzetemet, erre Rácz) Sajnos még nem, még be kell fejezni a bevezetést.

Egyébként rengeteg dolog másképp történt I. Károly uralkodása alatt - és nem Károly Róbert. A Caroberto ugyanis egy gyerekkori becézés, amit viszont késõbb sosem használt, mindenki Carolus rexként említette (azaz Károly király), sosem vált a becenév teljes értékû névvé, mint pl Caligula esetében (csizmácska, kiscsizma, mert nagyon szeretett katonásdit játszani). Középsuliban valszeg még mindig azt tanítják, hogy 1307-tõl, vagy 1308-tól uralkodott, és ez különösen problémás, mert háromszor is megkoronázták, de õ maga a legelsõ, kvázi érvénytelen koronázásától tekintette magát uralkodónak (nem a Szent Koronával, nem Fehérváron, és nem az esztergomi, vagy a kalocsai érsek koronázta meg), mint ahogy 2 oklevelében le is szögezi.

A banderiális sereget sem õ hozta be. Ez egyébként fura is, mivel korábban is nemesi, megyei, egyházi, és királyi zászlók alá vonultak a seregek, csak valamiért ezt a 14. sz. elejétõl banderiálisnak mondjuk, és természetesen Károly hozta be Nápolyból. Ez a másik tévedés: Nápolyból nem hozhatott semmit, józan ésszel felmérve egy 12 éves, kisemmizett gyerek nem sokat láthatott a kormányzásból. Amit újított, megalkotott, azt mind oridzsinále magyar módon tette, külföldrõl semmit sem vett át.

Sõt, újítónak sem nagyon kéne nevezni. A helyzet 1301-re siralmassá vált, a birtokok nagy része a bárók, kiskirályok kezén volt. Károly több évtizedes harccal, munkával egyesével szerezte ezeket vissza - a birtok legfontosabb része eddigre a várak váltak (IV. Béla király utólag buta módon megengedte, hogy a nemesek a birtokukra kõvárat emeljenek, ezzel átadva nekik a politikai hatalmat), és volt az országban kb 300. Uralkodásának végére 150 Károlyé volt, Csák Máténak volt 5, a többieknek még 2-3 vár is óriási vagyont jelentett, szóval Carolus wins and rules.

A fentiek alapján tényleg nem alaptalan a párhuzam Istvánnal, õ is az egész életét végigharcolta, el kellett foglalnia az országot, és olyan sok birtoka lett közben, hogy a királyi hatalom 200 évre biztosított volt. Károly ugyanezt tette, és akkora hatalma volt, amit más uralkodók valószínûleg irigyeltek, hisz még az Aranybulla megerõsítését sem volt hajlandó aláírni, több országgyûlést nem hívott össze, és a rendiség fogalma elenyészett - inkább visszatért az õsökhöz.

Volt persze futás is. Mármint nem Carolus, vagy mások elõl. 3 kör, 6 km, 52 p 46 mp, és nem terhelt le annyira, mint vártam - de persze jó volt az idõ is, sokat segített. Holnap újabb 3 kör, és összesen 12 km-t fogok teljesíteni.

Közben lehet, hogy írok fontosabb témákban is, visszagondolva, összegyûjtve azokat a beszélgetéseket, melyeket a héten folytattunk pár barátommal, és amit okvetlenül folytatunk a jövõ héten. Mire nem jó az egyetem, nemde?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr425905702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.