HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Well, show me the way to the next whiskey bar

2014.02.17. 21:59 G_Norton

Let's blog.

Kezdjük a hétvégével: tulajdonképpen eseménytelen, eltekintve a 8 km futásról, ami 4-4 km-es etapban lett teljesítve. Hát rendesen belefárad a láb, bár úgy a felénél egyszerûen nem éreztem, csak amikor megálltam a végén (megálltam, ergo lelassítottam, és sétáltam pár percet), ha nem is fájt, de eléggé éreztem az elmúlt fél órát. Ja, meg róma forrástörirõl írtam mélt a tanárnak, hát naná, hogy nem arra kaptam választ.:D

Ma volt Forgóval egyetemes történet 1500-1700, hozta most is a formáját, pl azzal, hogy nem velünk szemben sétálgat fel-alá, hanem a jobb oldali falnál, de ott faltól-falig. Nehéz így rá figyelni, mert így is úgy is kitekeredik az ember nyaka, de most már végre rájöttem, hogy sokszor ki akarja zárni magát, nézzük csak a kivetített képet, írjuk, amit mond, és ennyi, gondolom a sétálgatás a saját heppje, mint Farkasnál a dolgok dobálása falhoz/táblához/emberhez. Igen, az egyetemi tanárok néha nagyon furcsák tudnak lenni.

Azért Forgó órája nagyon jó, bár eddig semmi újba nem futottunk bele az Ancien Régime-kifejezésen kívül, illetve a portugál kereskedelmi telepek hivatalos megnevezésén kívül: faktorátusok. Nem egy everyday information, na. Ja, meg mondjuk az új volt, hogy az Újvilágba két úton lehet eljutni: vagy a Golf-áramlat északi szakaszával, vagy a délivel, és egyébként Kolumbusz teljesen véletlenül találta meg ezt, mert egyébként sosem jut el a karibi-szigetekig. Volt még szó Hernán Cortés-rõl, illetve Francisco Pizarroról, és kb itt is fejeztük be. Volt még pár nagyon jó szövege, mindezt hadarva tessenek olvasni, ahogy õ beszél:

- Nem Kolumbuszról nevezték el a kontinenst - hanem ugyebár Amerigo Vespucciról -, ehelyett Kolumbuszról egy olyan országot neveztek el, ahol sosem járt - Kolumbiát. Hát így járt.

- Kell csinálni egy fényképet a jelen lévõkrõl február-május turnusban, és megfigyelni, mennyire fogy a hallgatók száma.

- (Valaki késve jön be, nincs hely, ezért toporog) Hát ez van, népszerû az elõadás.

És habár a most következõ nem Forgó, hanem Farkas, de annyira jó, hogy muszáj:

- Megfigyelhetõ, hogy északról délre haladva Európában hogyan csökken a személyes tér. Skandináviában ha 80 cm-re megközelítik az embereket, azonnal hátrébb lépnek. Magyarországon ugyanez kb. 40 centi. Amikor görögökkel tanultam együtt Londonban, ez a távolság 20 cm se volt, és olyan büdös fokhagymaszagú leheletük volt, hogy csak na.

Volt aztán egy angol gyak is ma, konkrétan a fejem fájdult meg tõle, olyan nehéz volt, és még az ablakot sem nyitottuk ki, pedig néha nem ártana. Jövõ héten doga, pfejj.

Na jó, még a múlt hétrõl egy Farkas a végére:

- Látom, hogy sokan azért vannak itt, hogy ne kelljen a 4 órakor kezdõdõ gyakorlatukra bejönniük...

- (Közbevetés) Tanár úr, én pusztán kíváncsiságból jöttem másfél órával elõbb.

- Maga csak ne szólaljon meg, egyik gyakorlat névlistáján sem szerepel a neve!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr395905705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eLlipszilon 2014.02.18. 13:39:21

Mindenképpen jelentsd, ha a faktorátus szót valaha használni fogod órán kívül. :D

G_Norton 2014.02.18. 15:24:44

Faktorátus. HA!