HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

All is lost (2013)

2014.01.26. 23:05 G_Norton

Robert Redford is back, ráadásul egy minimalista túlélõfilmmel, ennyi idõsen a Sundance atyja már kb azt csinál, azt vállal, amit akar, és ha épp nem jön össze neki a film, max vállat von, ez van, belefér már neki a bukta. Habár a "Minden odavan" érdekesnek tûnt, sajnos kisebbfajta bukta lett.

Vitorláshajó ringik lágyan a tengeren, emberünk (tényleg ez RR karaktere a filmben, Our Man) alszik, amikor egy ütés éri a hajó oldalát - egy elkószált konténer ütött léket a hajó oldalán, beömlik némi víz, és tönkresz néhány létfontosságú dolgot. Emberünket ezek után még több kisebb-nagyobb katasztrófa éri: vihar, cápák, mindenféle olyan dolog, amit el tudunk képzelni.

Sajnos a film nem lett a legjobb. A minimalista nézõpont eleve arra ítél, hogy több dolgot mi mérlegeljünk, nem toljánk a képünkbe, hogy éppen miért aggódik RR, ugyanakkor a többi RR-ra van bízva: neki kell úgy viselkednie, szorgoskodnia, hogy rokonszenvet érezzünk iránta, és õszintén fájjon, hogy egy öregemberrel hogy ki tud cseszni az Indiai-óceán. Ugyanakkor ez csak félig mûködik.

Én valamennyit izgultam Redfordért, mert õ Robert Redford, a Legenda, aki nagyon-nagyon szerethetõ figura, és itt is mûködik a Redford-effektus: ez az ember bármit csinál, mindig rendíthetetlen nyugalom árad belõle, mozgásából arra tudok csak gondolni, hogy sosem kellett sietnie sehová sem - õ Mr. Redford, majd megoldja, nem kell aggódni. A filmben is bármilyen csapás éri, komótosan indul, hogy megoldja, vagy a film elején azt láthatjuk, hogy komótosan ügyködik: befoltozza a léket, próbálja kiszárítani a rádiót és a telefont, kipumpálja a vizet a vitorlásból - itt látom elõször életemben fáradtnak. Hát igen, õ is megöregedett.

 

 

Ugyanakkor több helyen is olvastam, hogy vannak jelei, hogy az öreg tengerész nagy hibákat követett el az általános felszereltség terén, néhol a forgatókönyv íróján érezhetõ, hogy nem járt tengeren (pl egy szextáns alkalmazását egyszer kell megtanulni, itt pedig RR egy kézikönyvbõl tanulta meg - egyedül indul neki az óceánnak, és nem tud egy ilyen alapvetõ dolgot?), illetve élvezet nézni, hogy Redford ügyködik, ugyanakkor sokszor nem tudjuk, mit is csinál, emiatt kihagy az ember figyelme (mint nekem is itt a gép elõtt), hiába érzõdik a maga lassú, nyugis módján, hogy nagyon túl akar élni, ezért basszamegezik egyszer hangosan, amikor hibázik.

Sajnos a katasztrófák sem rendkívüliek, amikre gondolni tudnánk, a minimalista nézõpont érzelmet nem akar tükrözni, és magunkra maradunk. Láthattunk már jobb, keményebb, drámaibb túlélõfilmeket (akár a tavalyelõtti Pi élete, vagy a Gravitáció), a végtelen tenger pedig nem kárpótol, már csak azért sem, mert az operatõri munka nem a legnagyobb. Marad tehát Robert Redford.

Összességében nézve egyszer jó a Minden odavan, az öreg kaphatott volna ezért egy jelölést az Oscaron nyugodtan, nyerni amúgy sem tudott volna vele, és úgy vannak vele, hogy Redfornak már mindene megvan. 6.5/10.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr565905714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.