HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Sztálingrád (2013)

2013.12.30. 00:36 G_Norton

Idén október 10-én jelent meg a film az orosz mozikban az orosz filmgyártás leggrandiózusabb filmje, ami bevételek terén lenyomta az áprilisban megjelent Vasember 3-at is - nem kis teljesítmény, mert 1990 után a bevételi listán most elõször sikerült Oroszországban orosz filmnek végeznie (50,9 millió dollár, szemben Tony Stark 42 millájával). A díszletet fél év alatt állították fel, nem beszélve arról, hogy a 30 millió dolláros büdzsébõl tellett rendesen a látványra, az IMAX-re is, és a rendezõi széket az a Fjodor Bondarcsuk kapta meg, aki már bizonyította, hogy tud háborús filmet csinálni.

A történet a csata elején játszódik: Gromov százados (Pjotr Fjodorov), és néhány embere sikerrel elfoglal a Volga innensõ (a németek felõl nézve) partjától nem messze egy házat. Itt találják a még mindig itt élõ Kátyját (Marija Szmolnyikova), aki nem is hajlandó kiköltözni, ha kell, inkább együtt harcol a katonákkal. A másik oldalon Peter Kahn német tiszt (Thomas Kretschmann) azt a feladatot kapja felettesétõl, hogy foglalja el azt a házat mindenáron, aki azonban inkább egy orosz nõvel (Yanina Studilina) van elfoglalva. És ezzel elindul a két ellentétes akarat csatája a háborún belül...

Még mielõtt: a filmben semmiféle szovjet hõsiesség sincs, a modern orosz filmgyártásban elavultnak számít az ilyesmi, továbbá a jelenlegi politikai helyzetben finoman szólvai is ambivalens lenne, világraszóló gyõzelem ide vagy oda. Ehelyett képet kapunk néhány ember életérõl - és ez a legfontosabb: emberek. Nem német, nem szovjet, nem gyûlölnivaló ellenség, hanem egyszerû emberekrõl van szó, akik teszik a dolgukat. Persze a gyûlölet megjelenik mindkét oldalon, de azt is inkább a háború szörnyûségeinek tulajdonítja a film, semmint annak, hogy valamelyikük gonosz volna (kivéve Thomas Kretschmann náci felettese).

A film érdekessége, hogy a forgatókönyv múzeumi anyagok, és fennmaradt naplók alapján készült, maga a ház pedig hasonló a hírhedt Pavlov-házhoz, ami a csata szimbólumává vált (1942. szeptember 27 és november 25 közt védték a szovjetek a házat, elképesztõen nagy túlerõvel szemben), és még a Call of Duty elsõ részében is tiszteletét tette.

Azt muszáj megemlíteni, hogy nem látványos a film. Nem látványos, hanem iszonyúan látványos: pont mintha felépítették volna Sztálingrádot, és ismét elpusztították volna, de a 2 órás játékidõ ellenére kevés az akció benne. Mégis az a kevés jelenet rendesen odacsap: a legelején a rohamozó orosz századok szó szerint felgyújtják, de azok ennek ellenére lerohanják a németeket, lezuhan egy német bombázó, és a németek konkrétan porrá zúzzák azt a szerencsétlen házat, amit az oroszok védenek. Az egyetlen zavaró dolog ezekben, hogy túl sok a belassítás-felgyorsítás, ami nagyon hollywoodivá teszi a filmet. Mondjuk ilyesmi volt a 9. században is (9-ya Rota, az afgán háborúról szóló Bondarcsuk-film), de ott nem volt ennyire sok. Jópont viszont, hogy rendesen összekoszoltak mindenkit a film kedvéért - tegnap néztem meg, és utána még belenéztem az Ellenség a kapuknál c. sztálingrádos filmbe, ég és a föld a különbség a tetõtõl-talpig koszos Gromov, és a Jude Law arcára látványosan odasminkelt egy darab koszfolt között.

Meglepõ módon vannak színészi alakítások is, elõször úgy gondoltam, hogy egy ilyen filmet a látvány természetesen módon megmenti, ennek ellenére kapunk karaktereket, jó színészeket, sõt, még a múltjuk egy szeletét is megismerhetjük, mint Jean-Pierre Jeunet filmjében, A hosszú jegyességben. Aggódtam is amiatt, hogy esetleg egy ilyen film elkésett - nyugaton végleg lecsengett már a világháborús filmek láza, amit még a Ryan közlegény megmentése indított (és a mai napig etalon), ugyanakkor van ez olyan jó, hogy megjegyezze az ember.

Minden esetleg negatívum ellenére nálam nyerõ volt a Sztálingrád, egy jó, borzasztóan látványos, de nem üres film lett a vége. Sajnos (vagy nem) az imdb-n kegyetlenül lehúzzák, jelenleg 5.1 ponton áll, de valahogy nem tudom nem elhinni, hogy politikailag húzzák le, vagy pedig a sok ostoba vérpistike várt egy michaelbay-i Transformers-t a második világháborúba ágyazva. Szerencsére egyik sem lett, és ez így van jól. 9/10.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr805905737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsabba 2013.12.30. 14:55:10

Még mindig a hatása alatt állok. Itthon, egyedül néztem meg... mondtam az asszonynak, hogy ha van kedve, nézzük meg együtt. De nem vonzza a "Harcosbaszóspartraszállós" stílus. :P Külön tetszett, hogy feliratozva néztem meg, így sok ismerős orosz szót véltem felfedezni... :) Ez az a film - illetve ez is... -, amit nem lehet csak egyszer megnézni!!! (Habár a lángoló, üvöltő, orosz (bocs... Szovjet!) katonák egy kicsit sok volt... de, hogy hatásos volt az emberre, az biztos! Erre azt gondoltam, mint az egyszeri paraszt bácsi, aki megnézte a Star Wars első (bocs... negyedik) részét, a Csillagok Háborúját és a mozi végén fejcsóválva csak annyit mormogott; - Háááát.... én eztet már nem hiszem el!!!) Én is hajazok a 9/10-re, de jó szívvel akár a 10/10-et is megadom. :D

G_Norton 2013.12.30. 17:33:18

Én is.:) Ott gondolkoztam el én is, hogy ezt most hogy. Aztán arra jutottam, hogy a sztálini parancsot teljesítették (egy tapodtat sem hátra), de így is lehetett látni pár fickót, akik a vízpartig rohantak vissza. Ez a "minden mindegy, akkor öljünk"-elem szintén megvan a rendező előző filmjében, a 9-ya Rotában, igaz ott nem lángolva mentek neki az afgánoknak.

nihilke 2013.12.30. 18:24:24

és ez most mi ez? lesz ez nálunk is a moziban vagy már lemaradtam róla? a 9 рота-t nagyon szerettem. oroszul ofkorsz.

G_Norton 2013.12.30. 20:53:48

Magyar bemutatóról semmi hír, de a piratebay-re már felkerült a film, remek minőségben, és van hozzá magyar felirat is.:)

nihilke 2014.01.01. 23:32:32

pedig már kezdtem reménykedni, hogy végre lesz olyan film a moziban, ami engem is érdekel. :D jobb híján lehet, hogy az lesz. köszi. :)