HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Bajom az angol irodalommal

2013.11.16. 16:33 G_Norton

A tegnapi napon vettük Steinbeck Egerek és emberek c. mûvét, amit ha más nem, John Malkovich miatt mindenki ismer, mert zseniális volt a szellemileg visszamaradott, jólelkû, bivalyerõs Lennie-ként. Egész félévben ez az egyetlen mû, amit fejbõl ismertünk, bár szerintem mindannyian a film miatt. Na tegnap sikerült alaposan kiherélni, és a félév során sokadszorra döbbentem rá, hogy semmi szükségem nincs ilyen órákra.

Az elsõ probléma: csõ. Egy irányba mehetsz, amit a tanár jelöl ki, nagyon önálló értelmezésed nem lehet, mert a könyvben nem így van írva, így nem lehet elfogadni. Ezzel már nagyon csúnyán behatároltuk, hogy mit lehet, és mit nem, ami talán még középiskolában elmegy - talán. De már egy egyetemen roppant zavaró, hogy véletlenül sem engedik el a kezünket, hanem ide-oda vezetgetnek, miközben 19-20 évesen a diáknak szerintem már lassan finomodik az ízlése, csak hagyni kell, hogy õ válasszon.

Hozzá kell azért tennem, hogy mindig is utáltam, amikor ilyesmi volt irodalomórán, bár elfogadtam, amikor a tanár elmagyarázta, hogy miért nem jó az, amit mondok. Steinbeckre érve oda jutottunk, hogy néha már hiába tettem fel a kezem, észre sem vette. Ahelyett, hogy pl kielemeztük volna, Lennie-re miért vigyáz mindig George (hisz tökéletesen el tudja magát látni, semmi baja sem lenne, ha Lennie nem volna, ezt mondja az elején is), vagy hogy pontosan miért is volt a legfõbb problémaforrás Curley felesége (amire csak húzta a száját, mert tényleg feminista, habár pont a nõ butasága vezetett a saját, és Lennie halálához). Ugyanakkor elemezni próbáltuk, hogy miért van majdnem mindenkinek C-vel kezdõdõ neve - jó, mondjuk hogy ennyire külön akarták választani õket a Lennie-George párostól, de miért kellett ezt fél órán keresztül?

Nekem elsõsorban az irodalom a szabadságról szól. Pontosan olyan szabadságról, mint ami a Holt költõk társaságából megismerhettünk, hogy abból a rendkívül ostoba könyvbõl kitépték a lapot, amely tudományosan meghatározza, hogy mi az irodalom, mi a mûvészet - ami alapján Da Vinci széklábat faragna kb. Nem enged kiteljesedni, inkább begyöpösít ez az egész, ennél fogva idegesít az óra is. Emlékszünk erre, a csõ ellentétjére?

Pedig lehetne az óra jó is. De már csak kibírom a végéig.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr885905789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vadpulyka már megint az infóteremben garázdálkodik 2013.11.18. 12:34:53

Sokan mondják, mennyire nem szeretik az irodalmi művek felboncolását, de engem ez valahogy sose zavart. Felteszem én is túl begyöpösödött vagyok hozzá. :D

G_Norton 2013.11.18. 15:46:44

Nem a felboncolással van bajom, hanem hogy rohadtul egyoldalú, egysíkú. (Órán más blogját nézegeted? Ej-ej.:D)

Vadpulyka 2013.11.20. 16:08:18

O Captain, hát várnál mást Magyarországon? (A Várat felesleges nézegetnem, annak ismerem minden betűjét. :D)

G_Norton 2013.11.20. 16:53:32

Nanana, azért a középsulis tanárom megbarátkozott az önállóság gondolatával, töritanárom meg abszolút támogatott ebben végig. Itt az egyetemen is meglepően jó Farkas, egyszer be kéne jönnöd meghallgatni.:D (Vannak ott kommentek is, khmmm.)

Vadpulyka, aki még mindig nem kapott kulcsot az in 2013.11.21. 11:45:50

Eljő a világvége azon a napon, amikor átlépem egy egyetem küszöbét. :D De legalább most már tudjuk, hogy a metró jó búvóhely katasztrófák idején. (Az én képességeimnek meg határa, khmm.)

G_Norton 2013.11.21. 18:04:58

Nincs már oly messze az az idő. Brace yourselves! (Mihez kéne kulcs?:))

Vadpulyka 2013.11.21. 22:29:43

Ráuszítanád a világra az armageddont, na szép. (Az infóteremhez. :D Szinte minden lyukasórám ott töltöm, de most már egyezkedtem a tanárral, úgyhogy lassan be is költözöm a gépek közé.)

G_Norton 2013.11.22. 00:11:27

OF COURSE. (Neked kéne egy laptop, meg nutella.)

Vadpulyka 2013.11.28. 12:14:14

Ennyit a Norton Security-ről. (Csapj hozzá egy jó internetkapcsolatot és más nem is kell az élettől.)

G_Norton 2013.11.28. 18:21:35

Az attól függ, hogy mi a security tárgya.:D