HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Szergej Kuznyecov: Pillangóbõr

2013.11.15. 23:15 G_Norton

"Perverz. Sokkoló. Orosz." Na ilyen tageket sem láttam még könyvön, még Bret Easton Ellis könyvein se, pedig ott az elsõ kettõ bõven elférne. Sokat vártam a regénytõl, de a fülszöveg kicsit becsapott.

 


 

Moszkva utcáin sorozatgyilkos öldösik, az áldozatait úgy megcsonkítja, hogy még olvasni is borzasztó (az emberi képzelet pedig sajnos élénk). A regény egyik fõszereplõje Xénia, a fiatal, egyáltalán nem mellesleg BDSM-rajongó újságírónõ pedig a nyomába ered, hogy felpörgesse az újság klikkszámát, és létrehoz egy fórumot, hogy valahogy elkapják a gyilkost. Ámde a dolog elszabadul, Xénia egyre inkább függésbe kerül az ultrakegyetlen gyilkosságok képeitõl, és még a gyilkos érdeklõdését is felkelti.

Hogy ezek alapján perverz lenne-e a könyv? Feltétlenül. Ennyire borzasztó gyilkosságokat ritkán olvasni, tényleg a már említett Bret Easton Ellis szintjén van, pedig az sem smafu, az Amerikai pszichó talán minden idõk egyik legbrutálisabb könyve. Mégis végigolvasva azt a hatást nem érte el, talán azért, mert tömve van ilyenekkel, vagy talán azért, mert az Amerikai pszichó után nagyon nem lehet mivel meglepni, és filmen is volt már egy-két hasonló - talán a világ túlságosan kiégett az ilyesmik miatt, mire a regény megjelent. Mindenesetre nem ez a legnagyobb erõssége a könyvnek, habár Kuznyecovnak érdekes lelke van, nem mondom.

Sokkoló? Ez már fogósabb kérdés, mert ha az elõzõnél húztam a számat, akkor is itt is fogom egy kicsit. Nem az volt a sokkoló, amire az ember gondolna - a gyilkosságokra -, hanem arra, hogy egy internetes fórum hová tud fajulni. De komolyan, igen beteg embernek kell lenni, hogy a gyilkos elfogásának megkönnyítésére szánt internetes oldalt ellepik az ilyen-olyan perverzek, a trollok, és az olyan idióta hülyegyerekekek, akik ilyesmin akarnak borzongani.

Orosz? Na ez az, amit nehéz megítélni, köszönhetõen annak, hogy kevés könyv, film, és zene jön át Moszkva irányából, ezért rá kell ragasztani, hogy orosz, hátha valaki a Kuznyecov nevét véletlenül üzbégnek gondolják, vagy a fene se tudja, minek. Mindenesetre feleslegesnek gondolom, hogy valamit így reklámozzanak, a regény nem ettõl lesz jó.

Szerintem a négy nézõpont miatt volt jó, a különbözõ stílusok - és a gyilkos lírikus monológja miatt. Rengeteg gondolat cikázik, fogalmazódik meg a négy fõszereplõ agyában, érintjük az orosz politikát (lábjegyzetben magyarázzák ezeket, hogy mi történt itt és ott, és kit miért börtönöztek be pl), de a csúcs tényleg a gyilkos versei. Szabadversek ezek, de tényleg jó, ahogy így írja le a gyilkosságokat. Hisz a gyilkosnak ezek a gyilkosságok mûvészi alkotások.

A regény legérdekesebb kérdése az, hogy mégis mibõl lesz a sorozatgyilkos? Mi késztet arra valakit, hogy több embert meggyilkoljon, mi az a trauma, esemény, ami elindítja ezt? A több popkult utalásért nagy pirospont, Hannibal és Clarice, vagy a Mickey-Mallory páros a Született gyilkosokból többször is felmerül, de még többen is. Meglepõ, de jók voltak a BDSM-es szösszenetek is, ha nem is nagyon behatóan, megismerhetjük eme szubkultúra egy részét. A cselekmény lassan folydogál, abszolút ráér, hát minek sietni? Így viszont végig vártam a zseniális berobbanást, ami nem jött el - több helyütt nagyon-nagyon jó a regény, pont az ilyen sorozatgyilkosos fejtegetéseknél, és a vége is ütõs lett, de valahogy többet vártam. Sokkolóban, perverzebbet, oroszabbat? Nem is tudom. Vagy talán csak ennyi van ebben a mûfajban, és a csúcsot megint elértük? Ezt sem tudom.

Mindenesetre készült egy remek, nem mindennapi regény, amitõl a fülszöveg, a körítés miatt sokkal többet vártam. De így is 7.5/10, mert jó ez.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr355905796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camelia 2013.11.16. 00:34:38

Well, well... :) A "miből lesz a sorozatgyilkos?" pont az a kérdés, amire nehezen kapható válasz a regény alapján. Nekem kifejezetten tetszettek a gyilkos gondolatai, nem azok brutalitása, hanem a művészi megfogalmazás. Báár, lennének kétségeim afelől, hogy lehet-e ennyire művészi egy gyilkos a maga kis gondolatvilágában. A befejezéstől én is sokkal többet vártam volna, de ennek ellenére azt lehet mondani, Kuznyecov remek író. Humorban sincs hiány és persze a politikai utalások, talán ezek összessége miatt sem annyira fojtogató vagy nyomasztó az egész. Már nem is tudom, mit írtam össze anno a saját kritikámban, de meglesem majd szerintem. :D

G_Norton 2013.11.16. 09:10:39

Jaja, de a való életben is lehetetlen megválaszolni, legalábbis a regény által felhozott példák alapján. Én az alapján kezdtem el most olvasni, de már én is kíváncsi lettem.:)

Camelia 2013.11.16. 16:13:01

Jaaa, hogy még nem olvastad teljesen végig? :)

G_Norton 2013.11.16. 16:22:49

Végigolvastam, különben nem írtam volna róla még.:)

Camelia 2013.11.16. 16:33:07

Ok, csak már összezavarodtam. :$ :DD