HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

2013.10.27. 10:46 G_Norton

"Poszt-apokaliptikus horror", kapja meg rögtön a címkét, elsõ látásra tényleg olyasmi: az emberiség olyan szépen elpusztította a világot, hogy kénytelenek a moszkvai metróállomásokra költözni. Felmenni nem lehet a sugárzás és a mutánsok miatt, az állomásokon szintén a letévedõ mutánsok miatt veszélyes az élet, és ha ez még nem lenne elég, az emberek a különbözõ -izmusok rengetegébe menekül, és hamarosan megjelennek a Vörös Vonalon a kommunisták, kicsit arrébb a nácik, a keresztények, vagy éppen a Nagy Féreg hívei. Hõsünknek, a húsz éves Artyomnak, a VDNH-állomás lakója fontos feladatot kap Huntertõl: egy üzenetet kell eljuttatnia Melnyiknek a Poliszba, amivel talán segíteni tud a VDNH-nak a titokzatos, telepatikus képességekkel rendelkezõ mutánsok, a "feketék" leverésével kapcsolatban.

 


 

Adva van tehát egy poszt-apokaliptikus, disztópikus világ, talán a világ leghajmeresztõbb helye (valaki le mer menni a sötét metróalagútba egy zseblámpával? És milyen lenne ez a budapesti metróban?), és a totális ismeretlen. Artyom, a teljesen átlagos ember ugyanis nem sokat tud a metróról - habár olvasott srác, kiolvasta már a VDNH könyvtárát, viszont ebben a világban igen nehéz új, értékes kötetekhez jutni, így kénytelen az emberfia a tábortüzeknél elmesélt legendákra, történetekre alapozni, de azok valóban igazak? Nekem ebben tetszett a legjobban a regény, tele van olyan, leellenõrizhetetlen sztorival, amik bármilyen mesések, vagy egyenesen képtelen marhaságok (mint a metró legmélyén, fegyver nélkül mászkáló varázsló, vagy a Láthatatlan Megfigyelõk), képtelen attól a gondolattól szabadulni az ember, hogy talán mégis csak igaz. Hogy mégis van egy Nagy Féreg, ami az alagutakat rágja, hogy tán mégis igaz, hogy tilos ránézni a Kreml-re a sztalkereknek (akik a felszínen guberálnak ezt-azt a metróbelieknek) mert az "beszippantja" õket, vagy hogy tényleg a Gondviselés szól az emberhez a Poljanka állomáson.

Miután Artyom elindul a veszélyes, és hosszú útjára, kvázi road movie-vá válik a regény (vagy metro movie, höhö), Artyom eljut állomásokra, ahol emberekkel találkozik, és kalandokba keveredik. Csak hogy ezek az útitársak egy része totál bolond, vagy felfoghatatlan dolgokat mondanak, a kalandok pedig nagyon ijesztõek (mint az egyik elsõ metróalagút, ahol valamiért az emberek megõrülnek), aztán Artyom felteszi végül a nagy kérdést: miért van mindez? Netán véletlenül történnek csak meg vele a dolgok, vagy õ egyfajta kiválasztott?

A könyvet érdemes éjszaka, tökegyedül, csöndben olvasni, és hamarosan jön a rettegés a vaksötét, furcsa alagutak miatt, kvázi a szobában kialakul az alagútiszony (ráadásul tegnap nagyon megijesztett egy pók, ami pont rám esett, mikor olvastam a regényt). A legijesztõbb dolog a világon az ismeretlen, így sok dolgot Glukhovsky meg sem magyaráz - mint ahogy olyanokat sem magyaráznak meg a regénybeli karakterek Artyomnak, hogy mi az a tehén, vagy Franciaország.

Az emberek pedig teljesen emberekként viselkednek: egyrészt frakciókba tömörülnek (legyen az a Negyedik Birodalom, az Arbat Konföderáció, a legendás Polisz, vagy a Hanza, esetleg maga a VDNH), másrészt vannak gyávák, bátrak, közönyösek, és olyanok is, akik mindenben a profitot látják. Mégis valahogy megpróbálnak alkalmazkodni, túlélni, továbbélni egy olyan világban, ahol már nincs holnap, csak a jelen van.

Elõször furcsálltam, hogy Dmitry Glukhovsky nevét miért angolos átírással használja az Európa kiadó, aztán fény derült a titokra: a szerzõ egyszerûen letiltotta, mivel õt magát a globalizált világ írójaként definiálja (pedig a Dimitrij Gluhovszkijt könnyebb kiolvasni). Amúgy több nyelven beszél (angol, német, héber, spanyol), volt õ már tévés mûsorvezetõ, a Kreml egyik újságírója, volt az Euronews egyik tudósítója is, most pedig író, legújabb regénye, az Orosz népellenes mesék (a borítón egy cári öltözékben virító Putyinnal) idén jelent meg, november hetedikén lesz vele egy beszélgetés a könyvvel kapcsolatban Magyarországon. A Metró 2033-univerzumot õ most már nem bõvíti, de bõvítteti, a legjobb történeteket kiadatja, ezzel más íróknak is teret adva a bizonyításhoz. Sõt, készült már hozzá játék is (Glukhovsky inkább ezt támogatta, mint a filmet, mert így a mûvészi szabadság, és hûség nem csorbult), és az MGM tavaly megvette a filmes jogokat is hozzá.

Szóval a Metró 2033 az egyik legjobb regény, ami túlmutat a mûfaján - nem feltétlenül tragédia. Mindenképpen egy eredeti, príma regény.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr45905812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vadpulyka 2013.11.08. 19:36:30

Tényleg nagyon jól hangzik és szívesen elolvasnám, de már így is kiver a frász a metrótól a Kontroll miatt. :D

G_Norton 2013.11.08. 22:16:49

Bezzeg King...:P Ma pont azon filóztunk, hogy a magyar metró túlélne-e egy hasonló dolgot. Az tuti, hogy a földalattinak esélye sem lenne, annyira közel van a felszínhez, és a legbiztosabb a kék metrónál elbújni, valahol a Deák közelében - sajnos keresztezi pont a földalatti, úgyhogy oda kéne egy vasajtó, nehogy bejöjjenek... azok. A legegyszerűbb lenne a Kossuth tér alá menekülni, az már tényleg egy atombiztos bunker.

Vadpulyka 2013.11.09. 10:53:56

Kinget ne is említsd, ma reggel egy mozdulatlanul lebegő lufi várt rám a lépcső felett. Tíz perccel később pedig eltűnt, nem tett éppen nyugodttá, de szerencsére van rá magyarázat. Ezt feltétlenül megüzenem Vének és a nővéremnek, hasznos dolog, ha az ember tudja, hová kell menekülni esetlegesen egy ilyen katasztrófa során. :D

G_Norton 2013.11.09. 13:01:51

Így kezd el az ember paranoiás lenni, a múltkor már rám szóltak, hogy ne akarjam megölni az összes darazsat.:D Végülis Kőbánya sem rossz, csak lejjebb kell menniük.:D

Vadpulyka 2013.11.10. 13:20:12

Öld csak meg őket nyugodtan. Én rendes vagyok velük, pár hete németóra közepén mentettem egyet, nemrég mégis lesben állt egy darázs a fürdőszobában, egy törölközőben rejtőzve. Attól, hogy paranoiás valaki, még üldözhetik. :D Bezzeg a vidék kipurcanhat.

G_Norton 2013.11.10. 15:49:16

A darazsak gonoszak, így legyél velük kedves. Hádde így... hádde na.:D Csak egy röpke 3 óra az út Pestig, nem is olyan hosszú, már teszteltem.