HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Napok, vélemény

2013.09.03. 22:01 G_Norton

Csak kiírom magamból az undoromat, pedig erõsen filóztam rajta, hogy kéne, nem kéne...? Úgyis amolyan panaszkodóblog-féle lett ebbõl sajnos, könnyebb így elviselni a hétköznapokat.

Szóval van egy kis problémám, amitõl mindig elkeseredek, mert nem akarok hivatásos rettegõ lenni, vagy fröcsögõ állat. Igen, az István, a királyról van szó, amely miatt számomra teljesen érthetetlen gyûlölethullám tört ki, és tart egészen addig, amíg ezt hagyják ezt.

Kezdõdött szerintem mindez azzal, hogy egyes szélsõjobber baromarcúak úgy gondolták, hogy bizony létre kell hozni egy jobboldali, nemzeti kánont, mert az nem járja, hogy a zsidó-ballib-nemzetietlen-idegenszívû népség kisajátíccsaja kultúrát. Sajnos nem az ujjamból szopom ezt a hülyeséget, Kerényi találta ki. Sajnos van egy olyan réteg, ami minden ilyen marhaságra kapható, mert intelligensek hangzik, és akkor mindenféleképpen át kell venni, szajkózni kell, ha kell, akkor hangosan ordítva. Picit ez engem arra az Örkény-egypercesre emlékeztet, amikor a német katona lelõtte a rabot, mert kifejezetten baszta a csõrét, hogy többet tud nála.

3 év eltelt, és már ott tartunk, hogy pl amit Alföldi rendez, az csakis valamilyen nemzetietlen, ocsmány EU-fan cucc lehet, amit paradicsommal kell dobálni, a rendezõt meg kell kergetni, továbbá hangosan buzizni kell, mert az lehet.

BTW, talán a legfurább az egész Alföldis-kergetéses hírben, hogy bemenekült a múzeumba, oda már nem követték. Ha engem megtámadnának, és rájuk foguk egy Thomas Mann-könyvet, ijedten elfutnának?

Na visszatérve az elõzõekhez, ez már egyszerûen káros. Alföldit próbálták már párszor kihozni a sodrából (pl amikor Az ember tragédiájánál a jobbikos riporternõ azzal jött, hogy ezt a darabot megmutatná-e egy hat éves gyereknek), most meg már ott tartunk, hogy simán lehet bunyózni valakivel, mert nem tetszik neki valami? Pofozzam fel Balázs Pétert az utcán, mert szerintem sosem volt vicces? Köpjem le Bajor Imrét, mert szerintem elképesztõen szar, amit csinál? Esetleg akasszuk fel Uwe Bollt az iszonyúan szar filmjeiért? Dörnert Györgyöt szájon kéne vágni, hogy mi a faszomért hülyül meg öregkorára?

A másik bajom az összefüg a fentivel. Ma már a kultúrába is beette magát a politika olyan szinten, hogy mûvészekrõl tanakodik az ember, hogy jobbos, vagy balos-e. Szörényit virtuálisan leköpdösték, mert talált pozitívumot az István, a királyban (bayerzsóti felszólította, hogy szégyellje magát), a már említett Balázs Péter már igazgató úr a Vígszínházban (illúzióink szerintem ne legyenek, meg fogja kapni, amekkora talpnyaló). Hova vezet már mindez, hol van a vége? Egyáltalán minek kell ez?

Szerintem a mûvészet oldalakon, nemzeteken, érdekeken felül áll, és pont. Nem mondtam ezzel semmi újat, már évszázadok óta újra és újra elmondják, erre 2013-ban ez van, hogy a színházba járó embereket baszogatják és buzizzák.

Az István, a király szerintem egy tisztességes feldolgozás lett, és sajnos semmi több. Nekem a többsége tetszett, elismerem, hogy jónéhány helyen kilógott a méretes lóláb énekhangilag, mégsem éreztem kínosnak, mint amikor Vikidál akart színészkedni. A végén a koronás szimbólum bejött (amitõl annyian hörögtek, hogy nem értettem, mi baj lehet ezzel), a regõsök trabantos feltûnése pedig fantasztikus volt. Lehetett volna erõsebb is, ez igaz, bár sokan írták, hogy a késõbbi elõadások sokkal jobbak voltak, azaz reagáltak a kritikákra.

Tulajdonképpen a hatalmas gyûlöletet az váltotta ki, ahogy Vidnyánszky, meg Kerényi beszélni mert Alföldirõl, a melegekrõl - hisz ha ezeknek az eszes embereknek lehet, akkor a szarnak is szabad, nem? Ha Kerényi buzizott egy egészségeset (miközben õ maga néz ki úgy, mint egy rossz buzi), és ehhez a közönség jót nevetett, akkor másnak is szabad, nem? Sõt, akkor aztán repülhet a kockakõ, a zoknis brikett is felé, hisz elmondták, hogy meggyalázza a nemzetet - és így tovább.

Elszomorító volt az is, hogy index rögtönzött interjút csinált A Lánnyal, Aki Nem Buzizott Ordítva. Késõbb a csajszi írt egy megdöbbentõ levelet az egyik blogra, hogy miért nem szereti az Alföldi-feldolgozást, aki akarja, elolvashatja ITT. Szerintem megdöbbentõ, hogy valaki huszon-egynéhány évesen ennyire beszûkült legyen, és a IK-t szakrális darabnak tartsa, amit Alföldi kvázi lepisált, és az ilyesfajta mocsok mind ilyen, meg a követõik is ("Alföldi-félék"). A kedvenc részem az, ahogy az ifjúságot félti szélsõjobbosként - bezzeg amikor Szávay Faszpumpa István csinál ilyesmit, az oké.

Hogy még összevisszább legyen ez, olvastam arról is, hogy még az is a bajuk volt, hogy István nem volt korhû ruhákban - ott volt az a kibaszott Mercedes, erre a ruhával van bajuk?! Különben van egy egész jó III. Richárd feldolgozás, Ian McKellen játssza a gazember királyt, aki SS-egyenruhában nácul végig, és érdekes módon nem habzik tõle a szám. Pedig provokatív (náci zászlók lengedeznek a háttérben, horogkereszt helyett disznófejjel), nem korhû jelmezekben játszanak ('30-as évek), bár igaz, Buckingham nem gyújt rá egy spanglira a filmben. Végig lekötött, hogy McKellen (avagy Gandalf) mennyire jó, és ennyi.

Szóval összefoglalva az egészet: elszomorít, elkeserít ez az egész. Tudatlan senkik hiszik, hogy õk tudnak valamit, miközben azt szajkózzák, amit a szájukba adnak. Színházba nem járnak, de kell egy jobbos színház, könyvet nem olvasnak, de kell a jobbos kánon (Tormay Cécile mellesleg leszbikus volt), és nem létezhet politikai oldalakra bontva, de kell a jobbos értelmiség is, mert valami elképesztõen ostoba lény ezt kitalálta.

Bennem meg szép lassan egyre erõsebben fogalmazódik meg a kiutazás vágya. Másutt csak nem ilyen fos a helyzet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr95905842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.