HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Hétfõ -

2013.07.29. 19:54 G_Norton

Öh, hát ma kurva meleg van. 6-ra mentünk dolgozni, szinte egybõl átirányítottak az óvodába, ott van mellette közvetlenül, szóval nem kellett sokat utazni. Elõtte még beírtuk magunkat szerdáig, és valamilyen oknál fogva a pénteki napra is be voltunk írva úgy, hogy tényleg 5 db aláírás van a múlt hétre, pedig csütörtökig csak négyet írtunk be, pénteken nem is mentünk. Kezdem érteni, hogy miért sóhajtoznak annyian a Kádár-rendszer után.

Az óvodában az elején gereblyéztünk meg locsoltunk, majd sajnos a tûzõ napra maradt a szúrós-köcsög bokrok megnyuvasztása. Egészen új életformákat látunk, tisztára mint egy Star Trek-epizódban: eme növénynek pl mindene szúrós, valamiféle kék bogyó terem rajta, a levelei egészen a földig érnek, egyfajta kupolaként borul a növény, nyilván védelmi célokból. Egy ilyen dögöt nehéz megölni, kell hozzá egy gereblye is, de a legjobb lenne némi benzin, és egy Zippo öngyújtó, aztán yippie kay yay, motherfucker. Aztán a kerítés mentén is ugyanezt csináltuk, de itt már annyira tûzött a nap, hogy az árnyékban álltam, és ott próbáltam gereblyézni, de hát nem nagyon ment a dolog, tényleg nem bírtam már a hõsége (nem mintha bárki más bírta volna, de na). Végül 1 órakor elküldtek minket, holnap nehezebb lesz a fák ágait lemetszeni, ugyanakkor van hûtõ, azaz friss hideg víz, ilyen pl a Vajdában egyáltalán nincs. Meg az óvodai karbantartó is jobb fejnek tûnik, csütörtökig keményen dolgozunk, pénteken láblóga, és kisebb melók, ha odáig eljutunk.

Közben akartam írni a magyar fociról is, jut eszembe. Láttuk-hallottuk mindannyian, hogy kedvenc kutyaütõinknek sikerült már a legelején kihullania, és nem is túl acélos ellenfelek ellen, kivéve persze a Maccabit, ami már egy évtizede mindig ott van a tûz közelében, szóval náluk van BL-EL tapasztalat. Ugyanakkor a Vojvodina, meg a kimondhatatlan norvég csapat (amiben az elképesztõen ronda Kovács Petya játszik) azért nem olyan tetû erõs, hogy lazán szétverjenek minket. De most komolyan, a norvégok ellen simán ment idegenben a 2-2 úgy, hogy Kovács szerint is a 0-3 a Debrecennek az valós eredmény lett volna, erre végül Debrecenben rúgott hármat a norvég team, erõlködés nélkül. Miafasz?

Az egészben nem is az ocsmány eredmény zavar, mert mióta az FC Vaduz (Liechtenstein) agyonvágta az Újpestet 4-0-ra, azóta meglepõdni nem tudok. De undorodom attól, hogy amíg ezek a faszkalapok igen jól keresnek a magyar viszonyok közt, addig másnak meg kell szakadnia a melóban, mert ha nem teszi, kirúgás lehet a vége. Egy ilyen gyalázatos teljesítmény után miért nem rúgják ki ezeket, miért nincs következmény?

Az igen jó NST-fociblogon páran párhuzamot húztak a kultúra, és a futball közt. Már ettõl jött belõlem a "mészteapicsába", mert abszolút nem egyenlõek a feltételek, egy Jókait ne hasonlítsunk egy Torghelléhez. Amíg a magyar kultúrának vannak gyöngyszemei, vannak kiugróan jó, szép eredményei, addig a magyar labdarúgásnak már 40 éve szinte nincs is. Amíg egy magyar kultúrából a pénzt kivonják, illetve létrehozzák a "jobboldali kánont" (ez egy másik vesszõparipám, NINCS JOBBOLDALI, BALOLDALI MÛVÉSZ, CSAK MÛVÉSZ VAN, END OF), addig a fociba invesztálják a milliókat, a közpénzt, mert Kedves Vezetõnk focibolond. Ráadásul még azt is rosszul, olyan csapatok kapnak milliókat, ahol nincs meg a múltja, a kultúrája - Mezõkövesdnek 400 millió? A Videotonnak több milliárd? Értem én, hogy az UEFA-kupában egyszer ezüstérmesek lettek, ami valóban hatalmas, és megsüvegelendõ eredmény, de ezen kívül másra nem nagyon tudok visszaemlékezni, ami jó eredmény lett volna. Felcsútnak külön stadion? Ráadásul akkorát baszdki, hogy kétszer beleférne a falu. A Stadler-stadion megvan? Ugyanaz.

De jó, invesztáljunk pénzt a sportba! Én elõször azokat a sportágakat nézném meg, ahol jól teljesítenek a magyarok. Pl a vívás, úszás, kajak-kenu, kézilabda, vízilabda, öttusa stb mind kaphatna nagyobb támogatást, nem újabb elvonásokat. Ráadásul a fenti sportágakban durván erõn felül teljesítenek, jól jönne nekik a pénz. Persze ilyenko jönnek, hogy egy vívó teljes képzése évekig tart, és sokba kerül - miért, a jó focistához mi kell? Évekig tartó képzés, kevesebb pénz, de hogy miért nem érdemes a honi trénerekre bízni a kölyköket, az mindjárt jön.

Ferenczi Attila, a Futballtréner-blog egyik szerzõje elég komolyan belelát a szakmába, és lesújtó az ítélete: szarok a magyar edzõk, mert rossz dolgokat tanulnak meg. Többé-kevésbé 40 éve ugyanaz a személy irányítja az edzõképzést, Mezey. Az a Mezey, aki szó szerint állandóan ott van, ha nem személyesen, akkor valamelyik strómanja - amikor elindult az "edzõreform" januárban, akkor más nem történt, mint hatalomváltás (errõl a Futballtréneren is írtak).

Mivel Mezey rohadtul nem ért hozzá, ugyanakkor a hatalmat és a pénzt nagyon szereti, emiatt 40 éve stagnál az edzõképzés, fogalmuk sincs, mit kéne tanulniuk, és hogyan. Nem véletlen, hogy Mezey a külföldön tanulókat megpróbálja mindig ellehetetleníteni itthon, pedig azért a németeknél, és a spanyoloknál igen jó akadémiák vannak, ahol nem csak ugatják a focit. És ez a közeg összetart jóban-rosszban, emiatt nagyon nehéz õket kitépni innen, pedig aztán már ideje lenne.

De tulajdonképpen a magyar foci is egy olyan intézmény, mint a MÁV: a kommunizmusból ránkmaradt romhalmaz, amit senki sem akar megtisztítani, ugyanakkor a szemünk elõtt rohad, és mûködik úgy, mintha még mindig 1973-at írnánk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr205905913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.