HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

Mindenféle

2013.06.16. 21:24 G_Norton

Sajnos a történelemoktatást nem lehet kalapáccsal beleverni az emberek fejébe, pedig néha nem ártana. Na nem akarok fellengzõsködni, sokkal-sokkal kéne tudnom a szakmáról, azt remélem, hogy a megfelelõ alázat megvan bennem az elsajátításához. Mégis amikor napi szinten olvasom-hallom a hülyeséget, akkor csak fogom a fejem, hogy baszdki, ezt komolyan?!

Elsõsorban az utcaátnevezgetésekre gondolok. Már önmagában érdekes, hogy pl a Moszkva teret átnevezik, mert nehogymá' komcsi emlék legyen itten, meg ha majd Moszkvában lesz Budapest tér. Jó, ezt még részben értem, csak aztán végigsétáltam a Helsinki úton. Ha egy baráttal találkozunk, még mindig Moszkva terezünk, nem pedig Széll Kálmánt mondunk. Ja, Széll Kálmánnál találóbb nevet nem találhattak volna, a legnagyobb zsugása volt a dualizmusnak, volt õ mindenféle miniszter...

Na, de nem is erre gondolok. Hanem a legutóbbi problémára, Frankel Leóra. Frankel valóban kommunista volt, a párizsi kommün tagja, van neki emlékmûve ott, igazi munkásmozgalmi tag. És ezt ne negatív értelemben vegyük, ugyanis amikor Frankel Leó meghalt, a kommunizmus, a proletárdiktatúra nem is létezett. Sõt, a Tanácsköztáraság elõtt halt meg, 1896-ban, de mivel kommunista volt, ezért sóval kell behinteni a sírját is.

Sõt, ehhez nem is töritudás kéne - hogy a munkásmozgalmi harcos nem feltétlenül volt azonos értelmû 1865-ben, és 1965-ben -, hanem szimplán egy google-keresés, hogy mikor is halt meg? Jaaa, hogy legalább 20 évvel elõtte elhunyt, nem volt vöröskatona, ávós stb bármi? És már olyat is olvastam, hogy bizony József Attilát is át kell értékelni, mert kommunista volt - nade ember, õ akkor volt kommunista, amikor az be volt tiltva. Verseiben az agitátor vajon miért éjszaka osztogatja a röplapjait, barom? De ássuk el, mert hitt valamiben.

Sõt, ennyi erõvel az összes létezõ munkásmozgalmi személyiséget semmisítsük meg, mert egy diktatúra ugyanazt az ideológiát vette magára, fordította át a maga képére. Sõt, azt is felejtsük el, hogy Lenin is valószínûleg nem egészen olyan Szovjetuniót akart, mint ami lett belõle Sztálin alatt - az más kérdés, hogy a grúz kinek a nevével adta el az egészet.

A másik ilyen utcaátnevezéses marhulás az Tormay Cécilé. A mûveit nem olvastam, ezért megítélni sem tudom, bár a róla szóló indexes cikkben sok jót nem írtak róla (Tormaynál a zsidó zsidóul néz ki, vagy szemita arca van), ráadásul fõmûvében (amit páran agyondícsérnek) a tõrdöfés elméletét szeretné alátámasztani, ami meg egyszerûen nevetséges.

A tõrdöfés arról szól, hogy a Monarchia és a Német Birodalom tulajdonképp a végsõ gyõzelem küszöbén állt, csak jöttek a szocdemek, a zsidók, és mindenféle idegen elem, akik megdöntötték az államokat, épp a gyõzelem kapujában. Kb itt ki is merül az elmélet, azaz tulajdonképp nem mi buktuk el a világháborút, hanem elgáncsoltak minket... Pedig egész egyszerûen az amerikai segéllyel, emberanyaggal nehéz volt már felvenni a versenyt '17-ben, a végsõ gyõzelmet az jelentette volna, ha valamelyik félnek sikerül áttörnie a nyugati frontot. Ennyi.

Na most megint ebbõl egy nehezen követhetõ katyvasz lett, de jól esik írni valamit. Pláne ebben a dögmelegben.

Más: most komolyan, ettõl a Neymartól vannak elájulva? Kvázi semmit sem mutatott a meccsen, továbbá végig egy köcsög volt, mindentõl elesett, amikor meg levitték hordágyon, hááát... Örüljön, hogy nem a Stoke-kal kell játszania edzõmeccset. A közönség meg a legröhejesebb volt, csinált valaki egy biciklicselt csak úgy, és már hejehujáztak, tapsoltak, amikor csak passzolgattak, rögtön jött a füttykoncert. Bazári majmok ezek, annyira akarják látni a jogabonitót, hogy a legkisebb csicsaelemre ugranak. Jövõre szerintem bukni fognak, Neymar eddig egy Robinho 2, csak nagyobb rajta a hype, és komolyan Fred van elõl? Paulinho a középpályán? És a kapus meg Julió Cesar? Nagyon nem jönnek be a brazilok.

Különben oké, hogy nyár van, de roppant idegesítõ tud lenni, hogy a Föld összes bogárféléje az én lámpámra repül rá. A rovarirtó, amit anya kinézett, az meg inkább egy brutális vegyi fegyver, szerintem nem csak bogarat lehet vele ölni, de akár növényt, vagy embert is, csak jól kell célozni.  De érted, csak olvasok gyanútlanul éjszaka, aztán a könyvembe belepottyan egy nagy fekete izé, hat lábbal, és nagyon nehéz volt megállni, hogy ne csapjam össze a kötetet, mert akkor dobhattam is volna ki.

Holnap mamalátogatás lesz, szerintem el fogunk vele cseszni egy napot, de jó ez így, legalább vizsgára nem kell hajtani. Hejj, de szép napok is voltak azok, amikor a Mithras-kultusz volt, meg a hét fõbûn.

Ja, és Iggy Pop szüzességének elvesztésén még mindig bömbölve röhögök. Egyszerûen egy õrült.:D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr65905965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.