HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

James Osterberg, a vadállat

2013.06.14. 20:57 G_Norton

Anya egyik nagy öröksége néhány szakadt, poros, és fizikailag hatalmas magazin, ami fõleg zenével foglalkozott a '90-es évek elsõ felében, meg mellékesként minden mással, ami kulturálisan érdekes, bár jó érzékkel mindig az elmebeteg figurákat szemelték ki - szóval ez volt a Volt. Elmebeteg alatt mit értek? Egyik számban Pink Floyd van, mellette Burroughs, és a fenti úr, aki kiröppenvén vidéki otthonából, ahol addig asztmásként egészen normális életet élt, totálisan megõrüljön.


Na õ Iggy Pop. Valószínûleg James Osterberg még a gimiben meghalt, aztán jött ez a félmeztelen vadember, akivel a volt egy igen hosszú interjút alkotott. A fasziról addig is tudtam, hogy nem egészen normális: asztmás, ugyanakkor volt egy idõszak, amikor durván cigizett; több rajongója szerint még Berlinben is gyakran elõfordult az, hogy Pop mászkál itt-ott normálisan, majd csak úgy rátámad valakire; vagy hogy a szálloda tõle zeng, mert valaki igen messze tõle cigizik, õ meg éppen akkor nem bírta a füstöt, mert asztmás.


Aztán ezen az interjút széjjelröhögtem magamat, mert nem csak Iggy egy igen elbaszott emberfajta, de ettõl függetlenül képes olyan kalandokba keveredni, ami az õ szófordulataival, stílusával valami brutálisan hektikus világot jelenít meg - és az interjú inkább csak a The Stooges-idõszakra koncentrál rá, bár igaz, azok voltak a legvadabbi idõk. Próbálok néhány részletet kiragadni, csak hogy egy kicsike képrészletet kapjunk, milyen is volt a hetvenes évek õspunk õrültje.

Iggy már igen fiatalon nagy barmokkal vette körül magát, íme a basszusgitárosról, Dave Alexanderrõl egy helyes kis sztori:

"Szóval rajta van az ingem, és fenn játszik a színpadon, és elénekeltünk pár számot, amikor Dave ünnepélyesen lefekteti a basszusgitárját - ha, ha, ha - hogy mindjárt felgyújtja. Szóval lefekteti a színpadra, tesz néhány megfelelõ gesztust, és ráönt egy kis öngyújtóbenzint. De amikor meggyújtotta, magasra csapott a láng, mint egy fáklya. Nem kellett szítani, vagy bármi. Olyan méteres lángja volt, jó méteres lánggal égett. Õ meg csak nézett - sosem felejtem el -, totálisan megrémülve és besokkolva. "Ó, mit csináljak most?!" Aztán döntött - hogy megvédje a színpadi dolgozókat ettõl a hecctõl -, a testével fogja eloltani. Egyszerûen csak rázuhant, és eloltotta a tüzet a mellkasával... vagyis az én ingemmel. Õ nem sérült meg komolyabban, tudod. Viszont ott egy ilyen kibaszott nagy kör alakú folt az õ - hoppá, az én ingemen! Õ nem égette meg magát, de az ing nem valami jól nézett ki. Szóval nem valami jól csinálta. Elhibázta. De azt hiszem, maga az ötlet volt a lényeg."


A Bowie által producerelt Raw Power album, és a Stooges utolsó koncertjének nagy balhéjáról:

"Az utolsó koncertünk elõtti éjszaka megvert egy motoros. Be akart lépni a Skorpiókhoz, egy motors bandába, és nyilván ezért mert eljönni a buliba, és tojással dobált. Aztán egyszer csak elegem lett belõle meg a tojásdobálásból, a közönség közé ugrottam, õk utat engedtek, és máris elõttem állt: hatalmas bõrdzseki, és bokszerkesztyû volt rajta, olyan szegecselt bõrkesztyû. Nekem pedig oda kellett mennem, és meg kellett verekednem vele, és õ egyszerûen olyat behúzott, hogy láttam azokat a bizonyos csillagokat, meg minden. Másnap szerepeltem a rádióban, és bemondtam, hogy 'ezek a Skorpiók azt hiszik magukról, hogy kemény srácok. Én meg merem hívni az egész bandát a ma esti fellépésemre. Kinyírlak titeket! Én vagyok a legnagyobb!' Tudod, aztán tényleg eljöttek, és tiszta dili volt. Mindent hozzám vágtak, üvegeket, nagy boroskancsókat, mindent. A többiek a zenekarból igazán beijedtek, és azt hiszem, jobb lett volna, ha én is beijedek egy kicsit. Ebben az idõben magától értetõdõ tisztelettel viseltettem a repülõ tárgyak iránt..."


Amikor egy aprócska csekket akart beváltani totál beállva, történt egy kis incidens vele, önhibáján kívül:

"Na szóval ott álltam, hogy beváltsam ezt a csekket háromezer dozsóra. Ott állok, kissé idegesen a napfényben, meg minden. Ki nem állhatom a sorban állást, soha nem is bírtam, semmilyen körülmények között. Szóval totál ideges voltam. Utálok normális emberek között lenni, és különösen utálok mindenféle nyüzsgést, ami irodára emlékeztet, vagy olyan helyre, ahol szervezett formában üzletelnek. Szóval ott állok, és teljesen váratlanul balról mennydörgésszerû patazajt hallok. Nos nézek balra, és beüget, fut, közeledik két elszánt, hatalmas, széles vállú, kefefrizurás izompacsirta, olcsó öltönyben. Korán reggel a bankban, csúcsforgalom, egy csomó ember, és nicsak, egyenesen felém tartanak, egészen hozzám, felkapnak a levegõbe, egy árva szó nélkül felkapnak a levegõbe. Nem szóltak semmit, és én sem. Fogalmam sem volt, mit tegyek. Felkaptak a levegõbe, és egyszerûen kirohantak velem a bankból. Egyikük gyorsan kinyitotta a kocsijuk ajtaját, és bedobott a hátsó ülésre. Egyszerûen bedob a hátsó ülésre. Olyan zsarukocsi, aminek az elsõ és a hátsó ülése között rács van. Le voltam döbbenve. Ledermedtem. Egyszerûen azt gondoltam, nos ez az, a bulinak vége. Most elkaptak, kész, érted? Biztos voltam benne, hogy most a markukban vagyok, érted? Nem tudtam, ezután mi következik, úgyhogy csak egyszerûen dühöngtem magamban. 'Mit tettem? Mit követtem el? Mivel vádolnak?' Szóval semmi ilyesmi, õk meg nem mondtak semmit. Nos, mind kiderült, egy gyilkost kerestek. Szóval az volt az a nap, amikor elkaptak gyilkosságért. Egy gyilkost kerestek, és a személyleírás tökéletesen rám illett. Jó lecke egy fiatal zenésznek - soha ne maradj egyedül. Mindenesetre elindultunk a jardra, de még félúton sem voltunk, amikor egy figyelõ pillantást vetettek rám, megnéztek közelebbrõl, valamint leellenõriztek a haverjaikkal a rádión keresztül, és rájöttek, hogy nem az vagyok, akinek gondoltak, de a kinézetem meg minden miatt úgy döntöttek, mégis bevisznek."


Szóval nem egészen ember õ, na.:D

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr35905968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsabba 2013.06.15. 20:08:23

Az lehet... %mrgreen% De én kedvelem!

G_Norton 2013.06.15. 20:20:02

Félreértés ne essék, én is bírom ezt az állatot.:D