HTML

Galen

Friss topikok

Címkék

A. és B. Sztrugackij: A bíborszínû felhõk bolygója

2013.06.11. 18:13 G_Norton

Képzeljük el az emberiséget a 22. században: a Földön megvalósult a közös összefogás, és az emberiség készen áll a kirajzásra. Már több kolóniát létesítettek a Holdon, a Marson, képes mesterséges holdak létrehozására. Azonban egy közeli bolygó ellenáll, a Vénusz: eddig minden kísérlet kudarcot vallott a pusztító sivatagok, a fekete viharok, és az óriási széllökések miatt, no meg a nem megfelelõ technológia hiányosságai folytán. Azonban fordul a kocka, létrehozzák az elsõ fotonmeghajtású hajtómûvet, és a Hiusz (szibériai oroszból fordítva: Förgeteg) készen áll, hogy az utolsó akadályt is elhárítva valóban megteremtse a lehetõségét egy birodalomnak.

A Sztrugackij-fivérek elsõ munkája ez a Delelõ-univerzumból (és tudjuk is, hogy nem is az utolsó), és igen nehéz szülés volt. Egyrészt a regény keletkezésérõl az utószóban elõcitáltak néhány levelet, hogyan fogtak neki a közös íráshoz, illetve hogy Borisznak nem egészen volt meg a tehetsége az íráshoz, Arkagyijnak meg a kedve. Aztán a cenzoroknak nem tetszett több dolog sem, többek közt a közös összefogás, hisz mi az már, hogy nem a Szovjetunió vezérletével indul el a világûr meghódítása? Milyen dolog az, hogy a hõs szovjet asztronauta káromkodik, morog, sõt, sérüléseket szenved el? És számomra a legérthetetlenebb dolog, hogy a nevekkel mi bajuk volt a cenzoroknak, hogy meg kelljen változtatni az összeset?

A Galaktika kiadó így gondolt egyet, és lefordítatta a '90-es évek végén újrakiadott A bíborszínû felhõk bolygóját, amelyet a szerzõk itt-ott átírtak, kijavítottak (igaz, a kiadást már Arkagyij nem érhette meg). A regény elolvasása után nem is értem, hogy ezt pontosan miért is sorolták be elõször az ifjúsági könyvek közé. No nem horrorról beszélünk, de azért szerintem James Fenimore Cooper Vadölõjénél keményebb kötet, filmen minimum megkapná tõlem a 16-os karikát.

A könyv ugyan lassacskán indul be, három fõbb részre van tagolva, és csak a harmadikban érnek el a Vénuszra, viszont így van bõven idõ megismerni a hat asztronautát: Bikovot, aki a Góbi-sivatagból jött egyfajta szakértõként, hogy el tudja vezetni a többieket a fontosabb helyekre; Jurkovszkij, az ellenszenves szépfiú, költõ, és geológus, aki többnyire legénykedik; Szpicin navigátor, és mérnök, aki általában kimarad az általános vitákból; Dauge, Bikov barátja, akit Bikov már kimentett a sivatagból, szintén geológus; Krutyikov fedélzeti mérnök, akit Szpicinhez 15 éves barátság fûz; végül pedig Jermakov parancsnok, kinek a felesége, és több barátja hunyt el a Vénusz meghódítása közben, ezért õ az egész expedíciót kezdetben egyfajta háborúként fogja fel.

A hat férfi egész pontos célja nem csak a Vénuszon való õgyelgés, hanem az Urán Golkonda néven ismert fémlelõhely felkutatása és elemzése, továbbá pedig egy leszállópálya összeeszkábálása, amit az állam az utolsó pillanatban sózott a nyakukba. Azonban egy gyakorlatilag még ismeretlen bolygó felfedezése, a furcsábbnál furcsább, nyugtalanító rejtélyek megélése, és az a tény, hogy néhány társuk kezd bizony megõrülni a vénuszi közegben - akaratlanul a Hold ugrik be, az volt néha már-már hideglelõs. Nem beszélve az egyik korábbi Vénuszon járt tudós figyelmeztetésérõl: óvakodjanak a vörös körtõl!

Sztrugackijt azért is jó olvasni, mert nem marad a scifin belül, hanem elkalandozik más stílusok felé: vehetjük egyfajta lélektani regénynek, hogyan kovácsolódnak össze, és hogyan bomlik az elméjük a bolygón, vagy kaland-thrillernek. A szerzõpáros írta is valamikor, hogy valószínûleg a sikerük azon is múlhatott, hogy nem vesztek bele a technikai ismertetõkbe, ugyanakkor egy élõ, hihetõ világot építettek fel.

Szóval A bíborszínû felhõk bolygója remek, kifejezetten színes olvasmány, egy filmadaptációt szívesen megnéznék belõle. 10/9.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norton91.blog.hu/api/trackback/id/tr175905980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.